Existují určité potraviny a potravinové skupiny, které způsobují zánětlivé procesy v organismu a tím vyvolávají artritidu. Těmto potravinám by se mělo co nejvíce vyhýbat, aby se zabránilo bolesti kloubů, otoku kloubů a řadě dalším příznakům artrózy.

Mléko a mléčné výrobky

Ačkoli mléko a mléčné výrobky jsou bohaté na vápník, stále existuje skutečnost, že mléko je také silným alergenem, protože dnes je mnoho lidí, kteří nesnášejí laktózu. Většina těchto lidí si to ani neuvědomuje, ale konzumace mléčných výrobků způsobuje v organismu nežádoucí reakci. Kromě laktózy obsahuje mléko také kasein, protein, který často způsobuje podráždění pojivové tkáně. Proteiny, které tělo potřebuje, mohou být poskytovány konzumací jiných potravin, jako je zelená listová zelenina, vejce, čočka (…). Aby bylo možné získat dostatečné množství vápníku a hořčíku, měli by se užívat potravinové doplňky, které obsahují vápník a hořčík.

Rafinovaný cukr

Příjem rafinovaných cukrů způsobuje vylučování bílkovin zvaných cytokiny. Cytokiny způsobují zánět v našem těle a často byly spojeny s růstem rakovinných buněk. Namísto rafinovaných cukrů můžete použít přírodní sladidla jako je stevia, javorový sirup nebo med.

Rafinované obiloviny, lepek, rafinované uhlohydráty

Nejenže potraviny jako bílý chléb, těstoviny a pečivo způsobují zvýšení hladiny glukózy v krvi, které je úzce spojeno se zánětem, obsahují také lepek. Je známou skutečností, že revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění a mnoho studií uvedlo silnou vazbu mezi autoimunními stavy a celiakií (glutenová nesnášenlivost). Místo produktů z bílé mouky byste měli jíst raději celozrné, která neobsahují lepek, jako je oves nebo hnědá rýže. Nebudou spouštět zánět a jsou bohaté na minerály a vitamíny.

Kukuřičný, sójový a slunečnicový olej a smažené jídlo

  • Kukuřičné, sójové a slunečnicové oleje jsou při konzumaci v příměreném množství zdravé, protože obsahují omega 6 mastné kyseliny.
  • Častá konzumace těchto olejů však způsobuje záněty.
  • Lněný a olivový olej je lepší volbou, protože jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny a nezpůsobují zánět.
  • Smažené jídlo často způsobuje zvýšení hladiny „špatného cholesterolu“, který je spojen se záněty.

Červené maso a uzeniny

Červené maso je známou příčinou zánětu. Kromě toho, že je spojená s bolestí kloubů, je jeho častá konzumace často spojena s rozvojem některých typů rakoviny. Pro pacienty s artritidou by bylo nejlepší nejíst červené maso vůbec. Uzeniny obsahují všechny druhy přísad a látek, jako jsou dusitany, u nichž bylo prokázáno, že způsobují zánětlivé reakce. Vyměňte potraviny, které živí vaši artritidu, za ty, které ji zpomalují. Výsledek vás překvapí.